Amakusa.
Door: Anne-Marie.
Blijf op de hoogte en volg Anne-Marie
31 Maart 2016 | Japan, Nagasaki
Vandaag wat later kunnen opstaan en om 09:00 uur met de groep afgesproken.
Eerst de supermarkt aangewezen en door China Town gewandeld maar dat stelt niet zo veel voor. Op naar Deshima, het voormalig eiland waar de Nederlanders in de VOC tijd op woonden. De huizen zijn prachtig gerestaureerd en ingericht als museum. Veel te lezen en te zien over die tijd. Zelfs een Deshima op schaal.
Daarna naar Deshima warf gelopen en langs de waterkant een straatje afgelopen.
Er ligt daar ook een replica boot uit de oude tijd.
Op de tram naar het vredes park. Eerst de vredes fontein en beeld bekeken. Daarna door naar de Catherdraal waar nog een stuk oude kerk ligt als aandenken van de ravage die de bom heeft aangericht. De kerk bezocht en een lunch adres. Zelf heb ik in een supermarkt wat gekocht en dit bij een speelplaats opgegeten samen met wat mannen uit de groep. Het vinden van een afval bak is steeds weer een probleem dus ik heb alle afval maar verzameld en bij de supermarkt ingeleverd. Kreeg geen statiegeld, hahaha.
Daarna hebben de gasten het bommuseum en de stilte kamer bekeken en ik heb op hun spullen gelet. Vanaf daar is iedereen zijn weggegaan en ik ben lopend richting hotel gegaan. Onderweg op een fly-over kon ik van boven naar beneden kijken in een dojo waar men net aan het Japans boogschieten was. Prachtig!
In de avond nog wat werk gedaan als voorbereiden en de dag afsluiten.
Morgen nog een dag Nagasaki.
Vanmorgen twee uur in de lobby gezeten om vragen te beantwoorden. Daarna richting station gelopen. Ik moet nog vier kaartjes voor de Shinkansen kopen om vanuit Kyoto naar Tokyo te reizen. De Shinkansen is een hele snelle trein wel kogeltrein genoemd.
Gelukkig is dat gelukt. Daarna naar het VVV waar ik informatie wilde inwinnen over een festival wat gehouden wordt in Beppu als wij daar zijn. Ook maar gevraagd of er een looppad was om Mount Inada op te gaan ipv met de kabelbaan.
Uiteindelijk heb ik dat maar geschrapt daar ik een enorme plensbui over me heen kreeg. Maar een stuk van een tempelroute gedaan. En net toen het begon te plonsen kom ik niet schuilen.
Ik denk dat ik na drie tempels in de regen wel wat extra karmapunten heb verdient.
Terug naar het hotel om me te verkleden maar toen ben ik in slaap gevallen, oeps.
Nadat ik de restant de middag voorbereidingen heb gedaan voor de rest van de reis ben ik rond zes uur naar de receptie gelopen waar ik Rita mijn collega tegen kwam.
Even kletsen en op naar een winkelcentrum om een cadeau voor één van de gasten te kopen die overmorgen jarig is.
Amber, mijn nichtje, had me deze winter al eens een foto toegestuurd met iets wat ze gezien had op internet. En ja hoor met de foto op de mobiel een supermarkt en gevonden! Lachen toch dat je zo alles wat je wil hebben kunt krijgen. Ik had ook een foto gemaakt bij nicht Linda van haar boek die in het Japans uitgegeven is. Zij is illustrator. Dus ik in een boekwinkel de foto laten zien en meteen werd er op de pc gezocht maar het was niet op voorraad en het moest besteld worden. Jammer!
Voor de gast heb ik een sake setje gekocht.
Donderdag 31-3 zijn we vanuit Nagasaki het eiland Kyushu van west naar oost voor de helft overgestoken. Eerste stop Unzen, een plaatsje waar heel veel kuuroorden zijn omdat daar bronnen van vulkanische aard zijn. Als je aan komt rijden zie je de vulkanische gassen al uit de grond komen en ruik je het sulfiet(rotte eieren).
We hebben een wandeling langs een aantal borrelende velden gemaakt.
Daarna door naar een haven om een pont te nemen. De overtocht duurde een half uur. Net tijd genoeg om even. De bus uit te gaan en even een frisse neus op het dek te halen.
Op Amakusa rijden we naar een visrestaurant om te lunchen en een aantal gasten gaan met een bootje dolfijnen bekijken. Ze hebben er erg veel gezien.
Om het laatste stuk naar Aso op te breken stoppen we nog bij. Een plek waar je een aantal van de 120 eilandjes kunt zien bij mooi weer. Helaas was het de hele dag al bewolkt en hebben we zo nu en dan regen. Dus kon je niet zo heel ver kijken maar toch genoeg.
We rijden over een aantal eilanden en bruggen en bereiken rond zes uur de Japanse herberg Aso no Yu waar we vannacht op Japanse wijze slapen. Gehesen in een yukata(kimono voor vrijetijd) loop je op slippers in de herberg rond.
Maar eerst een Japanse maaltijd in het restaurant, om 19:00 uur konden we plaats nemen aan lage tafels waar men eigenlijk op de hurken aan moet gaan zitten. Maar omdat wij westerlingen dat niet volhouden zijn er stoelen op kabouter formaat.
In de tafels zit een soort barbecue waar je het vlees, vis of groente op kunt bakken.
En je krijgt heel veel schoteltjes met kleine gerechten erbij.
De volgende gang is rijst, daarna soep en als afsluiten een toetje van gelatine met koffiesmaak en melk. Heerlijk!!!!
Om dit af te sluiten kun je nog een bad nemen in de onsen.
Je neemt plaats op een klein krukje wat voor een douche slang staat. Je zeept jein en spoelt je af en daarna mag je het gezamenlijke bad in. Heren en dames gespitst.
Daar lig je dan te weken tot dat je genoeg hebt gehad, spoelt je af en gaat weer in je yukata en slippers naar je kamer.
Deze kamer is een 6 tatami kamer. Wat in houd dat hij 2,70 bij 3,60 meter is.
Een tatami is een mat gemaakt van stro van een rijstplant en meet 1,80 bij 90 cm.
Als je een kamer betreed staat er een laag tafeltje met er om heen zitkussens. Op de tafel vindt je een houten ronde doos met theepot, kopjes en thee. Ernaast staat een kan heet water.
Als je wilt slapen zetje de tafel opzij, leg je een futon(matras) op de tatami matten. Daar over heen leg je een laken. Een kussen erop en dekbed en welterusten.
Mocht het wat hard voor de westerse rug zijn dan leg je er nog een futon onder.
Morgen een Japans ontbijt maar daarvoor ga ik eerst in de futuro(gezamenlijke bad.
Genieten op zijn Japans!