Aankomst groep.
Door: Anne-Marie
Blijf op de hoogte en volg Anne-Marie
26 Maart 2025 | Japan, Kagoshima-shi
Zaterdag 22 maart
Wat een heerlijke dag weer. Ik geniet zo van het Japans volk.
Omdat ik vannacht erg last had van de jetlag sliep ik om 03:00 uur nog niet. Tot gevolg dat ik pas om 10:30 uur wakker werd. Snel douchen en in de benen. Gister vergeten ontbijt te kopen dus mag ik dat onderweg doen.
Gisteravond maar een lijstje gemaakt van wat ik allemaal moet doen.
Eerst een Kinko vinden. Dit is een winkel waar je kunt kopieëren, nou ja dat laat ik altijd doen omdat ik de machines nooit begrijp bij dubbelzijdig kopiëren. 20 kopiëren voor ¥160 dat is €0,99. 5 cent net zo duur als bij de supermarkt bij ons maar daar doen ze het niet voor me.
De eerste Christelijke missionaris in Japan was de Fransman Francis Xavier in 1549. Via India, Malakka en de Molukken meerde zijn schip aan in Kagoshima. Vanuit hier ging hij zieltjes winnen. Ik ben al menig keer in deze stad geweest maar heb nooit tijd gehad om dit gegeven te onderzoeken. Eerste bezoek is aan de Saint Xavier Cathedral. Al vaak langsgelopen. Tegen over deze kathedraal staan wat resten van de oude kerk die hier stond van 1908-1945. Een prachtige hoge kerk waar nu van brokstukken nog een voorgevel staat en wat beelden. Dan steek ik over. En voor ik ook maar een stap de kerk in zet staat er een oudere dame naast me. Ze probeert in gebroken Engels en Japans mij aan te spreken en wil me rondleiden. Ze is de vrijwilliger van de souvenir shop.
En met mijn Japans gehakkel, haar beetje Engels en onze handen komen we een heel eind.
Eerst laat ze me de onder verdieping zien. Hier is uitleg in het Japans maar ik krijg een Engels zelf gemaakt boekje in mijn handen gedrukt. Wat bijbels, een brief van Xavier en een Jezus beeld die vrolijk kijkt maar van een andere kant bezien zeer verdrietig is. Mooi oude foto’s van de oude kerk. Nadat de oude kerk, ik denk dat hij gebombardeerd is in de oorlog????, is er een tweede kerk gebouwd, deze heeft dienst gedaan van 1949-1998. Was ook een mooi gebouw. Maar het gebouw waar ik nu in ben is super modern. Ik loop met mevrouw naar de ingang op de 2e verdieping.
Oh jongen wat modern. Het schip is ook echt als een schip gebouwd. Met achter in op een balkon het orgel, rijen stoeltjes en voor een modern altaar. Er staan vier pilaren die in twaalf kanten zijn gehouwen. De 12 apostelen. Het raamwerk is achter het orgel rood glas wat het hart van Xavier moet voorstellen. Het raamwerk achter het altaar is blauw, de kleur van de zee, waarover Xavier hier kwam.
Ze laat me nog een relikwie in een klein nisje zien. Hier blijkt iets van Xavier in te zitten, ik snap alleen niet wat. In drie steden in Japan zijn er kerken waar wat van Xavier bewaard wordt. Ook in de Kanda kerk in Tokyo.
Ik bedank haar vriendelijk en loop met haar mee de souvenir winkel in. Koop een kaart en op het moment dat ik wil afrekenen slaat de klok 12 uur en houden beide dames stil met gevouwen handen. Ik wacht maar even. Uiteindelijk mag ik dan toch afrekenen en krijg ik nog een presento in mijn hand gedrukt. Het blijkt heilig water te zijn uit de grot van Maria in het Japanse Lourdes Hongochi Nagasaki. De reis kan niet meer stuk.
Ik loop door naar het Terukuni schrijn waar ik getrakteerd wordt op een dame in kimono met lange mouw dus ongetrouwd. En een echtpaar met baby voor een ‘doop’. In de grote houten bak gooi ik een muntje.
In het park naast het schrijn ga ik maar eens ontbijten met twee onigiri.
Verder naar het Reimeikan Museum. Waar ik bij de informatie vraag of het museum inderdaad zoals op de website vermeld wordt maandag en dinsdag gesloten is. En dat is zo. Mijn gasten kunnen dan alleen op woensdag gaan maar dat is de dag dat er een excursie naar Chiran geplant staat. Pff keuzes….
Door naar mijn eindbestemming voor vandaag het monument ter herinnering van de landing van Francis Xavier. Ik beland in een mooi aangelegd park met twee oude bruggen uit begin 1800. Prachtig. Het monument valt me tegen en ik ga op een bankje zitten in de schaduw. Daar spreekt een jonge dame me aan. Of ik op een blaadje een gelukwens voor de scholieren bij haar op school die examen doen wil schrijven. Ze komt uit Shanghai en heeft één semester vrij van school.
Nou dat wil ik wel hoor. Als dank krijg ik een vel papier met een spreuk erop, haar naam en een panda. Ik loop naar de kust om een foto van Sakurajima te maken. De vulkaan op het schiereiland puft al twee dagen lang as uit. Wat op straat neer komt, door de bevolking opgeveegd wordt en in speciale gele zakken bij de weg wordt gezet. Ik ben benieuwd hoe dit afgevoerd en verwerkt wordt.
Ik loop via het overdekte winkelcentrum naar het hotel terug waar ik om half 5 aankom. Even thee en relaxen.
Daarna ga ik naar de TI in het station voor plattegronden en antwoorden op mijn vragen. Onderweg druk ik de bestelde shinkansen tickets nog af doormiddel van een QRcode.
In het hotel warm ik een maaltijd op en neem een thee mee naar boven.
Nog wat werk verzetten en het is zo 23:00 uur.
Morgen naar een kust museum, zin in.
Zondag 23 maart
Om half acht wordt ik wakker voor de wekker afgaat. Vannacht niet zo goed geslapen. De verwarming staat aan en is centraal afgesteld. Na een douche en het ontbijt loop ik naar het Nagashima Museum. Het is nog een beste klim naar de top van een bergje. Maar leuke wandeling door wat woonwijken en een begraafplaats. Waar overigen twee enorme sakura bomen in bloei staan.
In de tuin naar de entree staan al allemaal beelden van Japanse kunstenaars.
Ik loop naar binnen, het is erg rustig in het pand, en koop een kaartje voor ¥1000. In de gang de kleine uitvoering van De denker van Rodin.
In zaal 1 prachtige schilderijen van Japanse Kunstenaars uit Kagoshima.
In zaal twee de buitenlandse schilderijen met Blind man in the bird en Composition van Jean Miro, Bride and Bouquet van Marc Chagall, Portret of Theodore de Bonville van Auguste Renoir en;Bearded man van Paul Cezanne. Genieten!
Verder de strap af naar beneden waar een zaal met Satsuma keramiek te vinden is, een zaal met gebruik voorwerpen van keramiek, een zaal met glas en een zaal met spullen uit Peru en Colombia. Weer naar boveen vind ik de zaal met een extra expositie van George Rouault. Nog nooit van de man gehoord maar mooie serie portretten van circus mensen. Helaas mocht ik binnen geen foto’s nemen.
Ik loop de tuin in om wat te eten en te drinken. Een vreemd schreeuwend geluid trekt mijn aandacht en verderop zit op een tak in een boom een buizerd.
Deze reis heb ik eens een verrekijker mee genomen dus ik kan de vogel mooi bekijken. Het beest blijft maar schreeuwen. En op eens komt naar het blijkt het mannetje aanvliegen en ze gaan paren. Het mannetje zit bovenop het vrouwtje. Het vrouwtje is groter dan het mannetje.
Na de daad van een paar seconden wipt hij van haar af en gaat naast haar op de tak zitten. Ik geniet nog een kwartier van hen en stap weer op.
De zelfde weg weer naar beneden. Maar een andere route door een andere woonwijk. Vlakbij het station ga ik postzegels kopen bij het postkantoor. Moest lang wachten op mijn beurt. Een ansichtkaart naar Nederland kost Y100 dat is €0,61.Waarom is dat in NL zo duur dan? Ik betaalde voor drie kaarten naar Japan en USA met de kerst bijna €9.
En dan me melden bij de receptie van het hotel voor wat antwoorden op mijn vragen. Zij doen hun best om Engels te spreken en ik wil juist mijn Japans bijschaven. Leuk gesprek.
Voor de rest van de dag ben ik mijn reis aan het voorbereiden, appen met collega’s en de gasten die onderweg zijn.
Maandag 24 maart
Aankomst dag van de groep van 18 gasten. Vermoeiende lange dag omdat ze aankwamen met verschillende vliegtuigen en verspreid over 12 uur. Dat was een lange zit in de lobby. Tussendoor wel een uurtje met een gedeelte van de groep een rondje om gelopen.
Oude dag.
26 Maart 2025 - 07:42
Gerda Brouwers:
Fijn dat we je opnieuw op Japanreis kunnen volgen, Anne-Marie ! Geniet van Japan !! Liefs
26 Maart 2025 - 07:50
Akke Riepma:
[e-1f60d]
26 Maart 2025 - 10:43
Madeleine:
Ha,je bent er weer! Wat fijn om weer mee te mogen "reizen" Ik lees altijd graag wat jij beleeft. Heel veel plezier in je tweede vaderland.