Kruger.
Door: Anne-Marie
Blijf op de hoogte en volg Anne-Marie
12 Oktober 2025 | Zuid-Afrika, Hazyview
Zondag 5 oktober
Slechte nacht. Zere keel en om vier uur al wakker.
Na een ontbijt vergezeld door apen stappen we om 8 uur de bus in. Maar weer hebben we oponthoud omdat iemand zijn medicijnen is vergeten en we eerst naar de apotheek moeten.
Vandaag gaan we de Panorama route rijden.
1,5 uur door heuvels vol pijnbomen en eucalyptus bomen naar Blyde The Rondaals. Drie bergen die lijken op de karakteristieke ronde houten huizen.
Verder naar Potholes. Prachtig gebied wat door erosie, weer en wind uitgesleten is. Waterval er bij. We hebben een stuk gewandeld en een hele tijd op een steen zitten rondkijken.
Lunch en wandeling door de kloof waar we met een lift naar beneden gaan. Mooie jungle met veel vogel geluiden maar je ziet ze niet. In de bus word ik steeds misselijker waarschijnlijk van de lunch.
Als laatste gaan we naar Godwindow. We moeten een lange trap op om van het prachtige uitzicht te genieten maar na 10 treden draai ik me om. Mijn benen kunnen me niet meer dragen en ik loop zo snel mogelijk naar
een toilet. Daarna naar de bus en slapen. Vreselijk.
In Hazyview beginnen we met een avond safari in het Kruger Park.
We stappen in een grote safari jeep met de gasten die deze excursie geboekt hebben.
We zien de vegetatie veranderen hoe dieper we het park in gaan. Onderweg zien we olifanten, Koedoes, giraffen, hyena met jongen, impalas, gnoes, zebras, meer hyenas met jongen en in het donker tovert de ranger een kameleon uit de bush. Prachtige tocht maar koud.
Maandag 6 oktober
Pff wat een nacht en de wekker gaat om 04:00 uur. We krijgen een ontbijt box en stappen in de bus om 04:45 uur en rijden naar de entree van Kruger Park. Er moeten formulieren ingevuld en getekend worden. De hel groep op ons na gaan in safari wagens door het park. Wij blijven in de bus omdat we met de avond safari en de airco verkouden zijn geworden. Dus we hebben een bus voor 57 personen voor ons alleen. De bus kan niet op onverharde wegen rijden maar we redden het ook wel op verharde wegen.
Net na zes uur vertrekken we. De eerste dieren die we zien zijn Zebra’s wat fijn is omdat we die ere gister met de avond safari in het donker hebben gezien. Een eindje verder op zien we een aantal Bromvoël. Ik heb een safari magazine gekocht en vink alle dieren af maar het magazine is in het Zuid Afrikaans. De vogel is zwart met een lelijke bobbel op de snavel en een rode lokzak onder de snavel.
Dan ziet Johannes de chauffeur, die heeft ogen als een havik, spot een leeuw. Helaas zie ik hem niet maar mijn travel maatje wel.
Onderweg zien we steenbokken, giraffen met jong, blauapen, impala’s en gnoe’s. En dan gaat het mis. Ik zie rechts een wild zwijn. Johannes stopt en wil achteruit rijden. Hij kijkt in zijn achteruit kamera en zet zijn voet op het gas pedaal en boem. Er zit een auto in de achterkant van de bus vast.
Twee buitenlanders die de regels niet na leven en veel te dicht op de bus rijden waardoor ze in de blinde hoek van de achter uit kamera zaten.
Na een kwartier bakkeleien besluiten de chauffeurs van beide voertuigen naar een restaurant parkeerplaats te rijden om de verzekering papieren in te vullen. Wij gaan naar de wc en halen drinken. Terug bij de bus even de schade opnemen. Met de bus is niet veel aan de hand maar de voorkant van de auto is aardig ontwrichtend. Mevrouw kon haar deur niet openen.
Op de parkeer plaats zien we een aantal kleine glans spreeuwen. Wij hebben een onderhoud met twee rangers. Na een dik uur gaan we verder.
Er steekt een streepjes muis (eekhoorn) over.
In een waterpoel ligt een buffel in het water met een aantal witte vogels op zijn lichaam die hem een wasbeurt geven.
Aan de andere kant van de brug ligt een krokodil in het water.
Even verder op zien we de eerste olifant van de dag. Prachtig.
Boven op een tak van een dode boom zat een breedkoparend en later zien er ook één vliegen.
De vegetatie veranderd steeds van woestijn achtig met veel bosjes tot groene bomen. Op een rotsachtige ondergrond zien we klifspringers.
Ergens in een aantal bomen en bij een opgedroogde rivier zien we bobbejaan apen. Een soort mandril.
Als we na de lunch terug rijden zien we nog veel meer giraffen en olifanten met jongen.
Als we bij weer een rivier staan om nijlpaarden te bekijken zien we een slangenhalsvogel. Wij zijn vlakbij de grens van Mozambique.
Dan nog een gier en wij zijn blij.
Terug bij de ingang van Kruger blijken de anderen de Big Five te hebben gezien. Dus ook nog een luipaard en neushoorn.
We zijn egen half vijf terug bij het hotel en gaan het zwembad in. Savond gaan we in Hazyview eten bij een Italiaans restaurant. We lagen om half elf op bed totaal op. We worden beide verkouden.
Dinsdag 7 oktober
We rijden van Hazyview naar Lobamba in Eswanti het vroegere Swaziland. Onderweg suikerriet, mango, avocado, sinaasappels, mandarijnen, ananas.
We zien apen en buffels.
Na twee uur rijden stop bij winkelcentrum voor wc, snackjes en koffie.
Bij de grens eerst ZA uit stempelen een stuk verder in Eswanti in stempelen. We bezoeken een cultuur dorp waar we uitleg krijgen over de gebruiken van de plaatselijke bevolking en een dansshow.
Het ziet er erg arm uit dit omdat de koning al de inkomsten toe eigent.
Men heeft hier een eigen munt eenheid. Je kunt betalen met Zuid Afrikaanse Rand maar het wisselgeld is in Eswatini. In Zuid Afrika kun je daar niet mee betalen.
Ook bezoeken we een glasblazerij waar we ook lunchen.
Na de lunch lopen we naar de werkhal en daar is het erg warm. De werknemers zijn druk in de weer om uit de oven een staaf te halen waar gesmolten glas aan hangt. Ze blazen door de staaf waardoor er lucht in het stompje glas komt. Met messen en andere hulpmiddelen maken ze vormen in het glas. Er staan allerlei dieren, glazen, lampen enz. in de showroom.
Laat in de middag bereiken we Mentanga Lodge.