Vertrek.
Door: Anne-Marie
Blijf op de hoogte en volg Anne-Marie
01 November 2025 | Japan, Fukuoka
Vertrek woensdag 29 oktober
En daar zit ik weer in de trein naar Schiphol. Vandaag om 12:30 uur vlieg ik via Hongkong naar Fukuoka waar zaterdag de rondreis Japan Hoogtepunten begint. De groep bestaat uit 18 personen die met drie verschillende vluchten aankomen.
Maar eerst heb ik nog twee avonden en een hele dag vrij. Bijkomen van de vlucht en de reis voorbereiden.
Het is 05:30 uur als de wekker afgaat, maar ik was al wakker. De ingebouwde wekker. Na een douche ga ik naar beneden, open de koelkast en kijk wat ik op moet maken voor op de bammetjes onderweg.
Champignons, ei en jam. Dat worden broodjes gebakken ei met champignons en twee met jam.
Tegen 06:30 uur haal ik mijn man uit bed. En 15 minuten later zitten we in de auto naar het treinstation van Leeuwarden. We nemen afscheid, tot over drie weken. Ik vul mijn ovchip en checkin. We rijden in een enkele trein en de stilte coupé is snel gevuld. Vertrek 07:16 uur en rechtstreeks. Heerlijk niet overstappen.
Dit word mijn laatste reis dit jaar en dan vier maanden vrij. Misschien nog op vakantie maar verder niets. Lekker lezen en het plan is om te verven.
Maar eerst 2:14 uur in de gele slang.
Het wordt langzaam licht en we vertrekken op tijd.Ik zie schapen, geiten, kraaien, meeuwen en koeien.
Eerste stop Heerenveen waar enkele mensen uitstappen. Hier zit de sport opleiding. Er zit iemand te bellen in de stilte coupé, blijft moeilijk om je mond te houden.
Witte reigers, paarden, ganzen, zwanen, eenden, pony’s, omgeploegde akkers, duiven en een valk.
Volgende stops zijn Steenwijk, Meppel (volle trein) en Zwolle. En hier loopt de trein leeg.Er blijven nog drie mensen in de coupé over.
Dinoland, meerkoeten, waterhoenen, reigers, roofvogels, loslopende honden en heel veel mensen die naar school of werk gaan. Waaronder ik.
Ik noem meerkoeten altijd Boudewijn Buchjes. Waarom? Hij vertelde altijd over het Dodo botje die hij ooit gekregen had. Dit botje bleek van een kip te zijn. Ik vind meerkoeten op Dodo’s lijken dus vandaar de naam Boudewijn Buchjes. Ik heb het botje ooit in een museum in Haarlem gezien. BB was overleden en het museum had een gedeelte van zijn huis nagebouwd in het museum. Dat was super interessant.
Volgende stops zijn Lelystad Centrum, Almere Centrum, Amsterdam Zuid en uiteindelijk Schiphol.
We rijden bij de Oostvaarders plassen langs waar de dieren opéén gepakteen stuk verderop staan. De herten, paarden en runderen die er te veel zijn en afgeschoten worden. Tja je kunt een groot gebied vol gooien met dieren maar als er een hek omheen staat en die dieren zich gaan vermenigvuldigen heb je snel een probleem van overpopulatie.
Het blijft wel een mooi gezicht vanuit de trein.
En daar is eindelijk de zon. Het is 09:08 uur. Ik bel met schone moeder en broer.
Op Schiphol werkt de roltrap naar boven niet dus ik loop een stuk door om daar de wel werkende roltrap te nemen. Boven aangekomen uitchecken en naar vertrekhal 3 lopen. Ik kan mijn koffer bij balie 23/24 zelf inchecken. Door de security en douane en een half uur later ben ik klaar. Het is giga druk maar veel mensen van buiten de EU en die moeten handmatig door de douane gecontroleerd worden. Ik mag aansluiten bij de zelf scan. Eerst maar eens naar de wc voor het te laat is.
Daarna opzoek naar een NL cadeau voor de eigenaren van de Japanse herberg waar wij slapen. En dan op naar G5 waar een KLM toestel staat maar die maakt plaats voor CathayPacific. Ik vlieg dus via Hongkong wat iets van 12 uur vliegen is. Daarna door naar Fukuoka nog eens 3 uur.
Als alles goed gaat kom ik morgen 30 oktober om 15:30 uur plaatselijke tijd in Fukuoka aan. Net op tijd voor Halloween. Ik heb plaat 72C met een lege stoel naast me.
Donderdag 30 oktober
We zijn 45 minuten te laat vertrokken ivm laden vracht maar de piloot heeft het goedgemaakt in de lucht. We zijn op de geplande tijd aangekomen in Hongkong, 07:30 uur plaatselijke tijd. Het is hier 7 uur later en dus al een nieuwe dag. Drie films, een aantal tv-series en een aantal uurtjes slapen verder….en je bent in HK.
Het zonnetje schijnt buiten en het is nog erg heiig rond de bergen van de stad. Bij de transfer stond een enorme rij maar ik was er zo door. Paspoort in lezer en bij het volgende poortje de instapkaart voor een oog houden. Kind kan de was doe denk je maar sommige mensen snapten er niets van. Ik ben nog niet ingelogd op de wifi van het vliegveld of ik krijg de vraag van man lief of ik al naar de verkiezing uitslagen heb gekeken. Oeps…..
Daarna door de security, ook druk maar al met al ben ik er in een half uur door heen. Op naar de trein maar eerst naar het toilet.
Met het treintje spoor ik naar een andere vertrekhal. Ik moet naar gate 68, best end lopen. En dan wachten…..
Het is nu 09:09 uur en de vlucht vertrekt om 11:05 uur. Ik ga naast een aantal Chinezen zitten en raak met één vrouw aan de praat. Ze wonen in NL maar gaan in HK op familie bezoek. Eenmaal in het vliegtuig op stoel 48D heb ik weer een lege stoel naast me. Ik installeer me en zet een film op maar kan mijn ogen nauwelijks open houden. Ik probeer niet te slapen zodat ik vanavond kan slapen. Na een uur komt de lunch, rijst met een prutje. Wel lekker.
Om 15:15 uur landen we op het internationale deel van het vliegveld. Lange rij bij de paspoortcontrole en een half uur later heb ik mijn visum te pakken. Daarna naar het toilet en de koffer van de band pakken. Daar doe ik eerst mijn dikke jas in, veel te warm maar in het vliegtuig lekker warm.
Dan door de security maar dat stelt niets meer voor. Je hoeft op visit Japan nog maar 1 QRcode te bemachtigen en dan krijg je zo je visum.
Met de shuttle bus van het internationale gedeelte van het vliegveld naar het nationale gedeelte. Daar loop ik naar de metro en twee haltes verder stap ik uit op Hakata.
Een stukje naar het hotel lopen waar mijn kamer weer niet geboekt was. Bellen met de agent en hup kamer 206 voor 4 nachten.
Ik gooi mijn spullen in de kamer en loop naar de Japanse Mediamarkt voor een simkaart. Ik heb ere gister een nieuwe telefoon aangeschaft maar nog niet de kans gehad om het e-sim gebeuren uit te vinden. Dat is voor het voorjaar.
Daarna een foto genomen van een enorme kerstboom. Men is de kerstmarkt aan het opbouwen voor het station.
Nog even de Daiso in en de 7 Eleven voor het ontbijt.
Op de kamer uitpakken en werken. Rond 21:00 uur vallen de luikjes dicht.
Oude dag.
Vrijdag 31 oktober halloween.
Helaas tussen 1 en 5 wakker geweest maar daarna viel ik wel weer in slaap gelukkig. Wekker om 8 uur gezet. Douchen, ontbijten en op pad.
Eerst naar de Kinko kopieer shop. Daar was ik op dit tijdstip alleen in de winkel. En dat is fijn want dan kan de medewerker me helpen het kopieerapparaat te hanteren. Bij de Tourist Information vraag ik waar vandaag Halloween gevierd wordt. En neem ik plattegronden voor de groep mee.
Even terug naar de hotelkamer om de kopieën en plattegronden te brengen. En in de gang was de interieurverzorgster al druk bezig.
Terug op straat ga ik de route voorlopen die ik overmorgen met de groep ga doen. Eerst twee Boeddhistische tempels en een Shinto schrijn. Daarna mijn favoriete winkelstraat door. Hahaha wat schattig. Ik kom een groepje kleuters met begeleiding tegen. Geheel in stijl. Allemaal hebben ze zich verkleed. Ze gaan een winkel in om ‘trick and treat’ te doen.
Helaas mag je van kleuters geen foto’s maken in Japan. De ouders zijn bang dat die op sociaal media belanden. Dus daar hou ik mij keurig aan.
Door naar de twee moderne gebouwen die in de reisbeschrijving staan.
In Canalcity ben ik net op tijd voor de fontein show.
Ik scharrel nog wat rond en zie dat overal de kerstspullen uit de mottenballen zijn gehaald. Op het plein achter Across worden tenten opgezet voor eenLHBTQIA feest.
Tegen half 1 ben ik weer in het hotel waar ik even rustig aan ga doen want de jetlag zit aardig in de benen. Ook ga ik verder met de reis voor te bereiden. Ik dacht ga even een uurtje slapen. Wekker gezet maar uit geslagen en ik werd om 5 uur wakker.
Wat te eten gehaald en straks de stad in. Kijken hoeveel mensen er verkleed rondlopen.
Het was enorm gezellig maar er liepen niet veel mensen verkleed. In de uitgaanswijk was het druk en her en der stonden podia opgebouwd. Bij het Kushida zag ik een duo op piano en een fluit instrument.
Op de brug allemaal mensen die het gewoon leuk vinden om te performen. Zo op straat een meiden groep en weer ergens anders een percussie groep.
Ook een klein festival met een processie en twee mikoshi’s (kleine draagbare schrijnen) dit keer gedragen door vrouwen. Toch altijd mooi om te zien.
Maar tegen half 10 terug gelopen naar het hotel want morgen moet er gewerkt worden.
31 Oktober 2025 - 21:40
Prina:
Goede teis!! En veel plezier
01 November 2025 - 12:06
Christa:
Weer mooi om met je mee te reizen
01 November 2025 - 13:19
Abel En Gerda :
Ook wij zijn er weer bij ! Fijne reis en toffe groep gewenst !! liefs
02 November 2025 - 00:24
Flip Cornelisse:
Fijne reis. Ik blijf je weer volgen.
01 December 2025 - 12:39
Sandra:
Woopwoop wat ben ik blij dat ik je kan volgen. Kan dan terug kijken op onze geweldig vakantie. Zoveel gedaan en gezien!!