De eerste dagen. - Reisverslag uit Tartu, Estland van Anne-Marie Teuben - WaarBenJij.nu De eerste dagen. - Reisverslag uit Tartu, Estland van Anne-Marie Teuben - WaarBenJij.nu

De eerste dagen.

Door: Anne-Marie.

Blijf op de hoogte en volg Anne-Marie

06 Oktober 2021 | Estland, Tartu

Maandag 4 oktober, dierendag.
Zo even wat bijgeslapen. Wel een paar keer wakker geweest van vertrekkende gasten en de schoonmakers maar uiteindelijk tegen negen uur opgestaan.
Het is lekker wakker worden onder een regendouche. En toen ik uit de badkamer stapte stond er een aardige jonge man voor de deur die vroeg of hij een beetje shampoo mocht hebben. Hij had al een week zijn haar niet gewassen. Even kletsen bleek het een Vietnamees te zijn uit Hanoi.
Hij heeft de Scandinavische landen er al opzitten en nu Estland.

Ik haal een kop thee uit de keuken en installeer me om mijn ontbijt in mijn kamertje op te eten. Toch wel lekker dat ik geen bed op een slaapzaal heb geboekt. Mijn ontbijt bestaat uit brood(wat net roggebrood is), jam en thee. Heerlijk.

Nadat ik mijn thee mok schoongemaakt heb in de keuken vertrek ik de oude stad in om de wandeling uit de Lonely Planet te lopen.
Wat een mooie oude huizen staan hier en de ene gevel is nog mooier dan de andere. Ik begin de route bij nummer 11 de lagere stads wal. Je hebt Toompea het hogere gedeelte van de stad en de oude stad voor het lager liggende deel. Hier loopt een vesting muur tussen en daar begin ik. Daarna loop ik door allemaal kleine kinderkop weggetjes naar de grote kust poort. Hier staat ook dikke Margaret een 16e eeuws kanon toren.
Het is vandaag maandag dus veel musea dicht. Goed voor de portemonnee. Mijn volgende doel is helaas ook gesloten: de voormalige KGB gevangenis cellen. Op naar de Brotherhood of Blackheads huis uit 1597, een ongetrouwde mannen society. Kun je niet in maar een prachtige gevel.
Zo ook de volgende gebouwen in de zelfde straat St. Olaf’s Guildhall, St. Canute’s Guildhall en de Great Guild hall. In deze laatste is nu het Historisch Museum gevestigd.
Door naar de Holy Spirit Church. Hier loop ik mijn collega Hans weer tegen het lijf. Ik loop een heel smal kinderkopjes straatje in de Katariina Käik alwaar ik deksels van tombes kan bekijken. Prachtig.
En dan volgt de Viru poort waar de eigenlijke route stopt maar ik moet het begin nog doen.
Vandaar dat ik naar het Vredes Plein loop en daar de route weer oppak.
Als eerste bekijk ik het Vredes Monument en loop daarna door naar Tallinn Kasteel. Nou wat er van over is. Een toren met een enorme vlag van Estland erop het roze gebouw wat eraan vast gebouwd is is het parlement.
Zo eerst maar eens lunchen. Bij een buurtsuper koop ik een warm broodje met spinazie en twee kleine bolletjes vol met granen.
Bij de Alexander Nevsky Orthodox Cathedral ga ik op een bankje zitten om de lunch op te eten. Terwijl ik aan mijn laatste broodje knabbel loopt er een zwerver langs die mijn broodje wel ziet zitten. Mooi niet. Er lopen in deze stad veel zwervers vooral bij kerken en hostels. Bij de kerken kunnen ze bedelen en bij de hostels de vuilnisemmers doorspitten. Daar zit vaak wel wat eetbaars in. De kathedraal is overigens schitterend binnen maar helaas mag je geen foto’s maken. En de tijd van een Maria beeld kopen ligt achter mij nu moeders overleden is.
Vanaf Toompea loop ik via allemaal trappen weer naar de oude stad.halverwege de trappen stuit ik op een terras met een kunstwerk dat uitleg moet geven over de vlag van Denemarken.

Ik vervolg mijn weg langs de ST. Mary Church maar heb genoeg kerken gezien. Ik verlaat Toompea via de Long Leg Gate. Boven op Toompea heb je een paar uitzicht punten waar je een mooi uitzicht over de stad hebt.
Zo de route zit erop en omdat ik naar de wc moet loop ik naar het hostel.
Snel plassen en weer door. Via twee platenzaken besluit ik naar het hotel te lopen waar ik over twee weken met de groep zit.
Op zich een mooie locatie aan het water in de haven. Maar de Ferry naar Helsinki(Finland) vertrekt aan de overkant en dus veel herrie. En helaas is het een eind lopen naar de oude stad. Maar daar is een bus voor!

Na wat vragen aan de receptioniste loop ik naar het busstation en koop een kaartje voor woensdag naar Tartu. Ik wilde met de trein maar het treintraject wordt ergens gerepareerd en vertrekt de trein niet van hier maar eerst een bus en daarna ergens anders op de trein stappen. Te veel rompslomp. Na een half uur ben ik weer terug in de oude stad en duik Cinnemon, een Indiaas restaurant, in. Het restaurant is gevestigd in een kelder. Zo vroeg ben ik de enige gast en kan ik mooi even met de aardige ober kletsen. Ik bestel een vegetarische curry met rijst, knoflook naam en een sprite. Heerlijk en dat voor €12,90. Ik ben weer even terug in India.

Terug naar de hostel koop ik nog een pak ananas sap en heb het wel gehad vandaag. De tijd vliegt voorbij, het is alweer 21:15 uur.

Dinsdag 5 oktober
Half negen ging de wekker en na een douche heb ik mijn ontbijt in de keuken gegeten. Daar kwam ik Hongkong/USA man Jack Wong tegen. Voormalig filmproducent We kregen een discussie dat de Eu helemaal niets was en alles vanuit Brussel geregeld wordt. Ben weggelopen.
Mijn spullen gepakt en richting Kadriorg Park gelopen, het begon wat te sputteren. Op dat moment dacht ik: shit mijn plu vergeten. Ben ook alleen maar zon gewent de twee dagen dat ik hier ben.
Het park is prachtig met veel bloeiende planten, dwarrelende rood bruin gekleurde bladeren en rondrennende eekhoorns. Het is herfst.
Via de vijver loop ik naar het standbeeld van Apollo. Daarna door naar KUMU Art Museum. Ik ga niet naar binnen omdat ik even geen zin in kunst heb. Het huis van Peter I(beter bekent als Peter de grote) is dicht. Dan loop ik verder naar het werkhuis van de president. Er staan twee wachten voor de deur dus ik denk dat de man in da house is.
Het Kadriorg Paleis is vroeger gebouwd door Peter I voor Catherine I van Rusland. Prachtig gebouw wat nu een Art Museum is.
Verder naar de Tourist Information omdat ik hoop dat daar een toilet is maar helaas is deze gesloten.
Dan steek ik het park over omdat ik het gedenk monument voor de overleden bemanning van het Russische oorlogsschip Russalka(zeemeermin) wil zien. Het regent nog steeds maar ook in de regen is dit indrukwekkend. Een hoge sokkel met een vrouw met vleugels en een kruis in haar handen er boven op. En natuurlijk liggen er bloemen kransen ter herinnering.
Tja en dan ben ik bij de kust, strand, zee en Finse Golf. Hé en daar zie ik een openbaar toilet blok. Omdat er een vrouw in het dames toilet stapt neem ik het invaliden toilet. Ruimtelijk, schoon en gratis.
Al wandelend over het strand steek ik mijn vinger in de Finse Golf en het is erg koud. Bij de D terminal loop ik even naar binnen. Hier gaat de Ferry naar Helsinki en ik ben voor een volgende keer dat ik Tallinn aandoe nieuwsgierig naar de prijs. Mocht ik ooit een volgende reis krijgen van Aap dan wordt het een week eerder heen en met de boot in 2 uur naar Helsinki.
Nog steeds regen en ik loop een winkelcentrum in voor lunch.
Een half uur later met een broodje achter de kiezen ga ik op onderzoek uit waar ik-vormen de tram moet nemen om bij het busstation te komen.
Daarna herinner ik me een verhaal uit de krant over Berend Botje, ja het liedje. Dit was de bijnaam van Lodewijk van Heiden uit Zuidlaren.
Ik heb wat uitgezocht en heb zijn voormalig huis bezocht(nu een restaurant)en het huis waar hij vroeger werkte(nu de Zweedse ambassade). Grappig.

Terug naar het hostel want ik ben nu toch wel doorweekt. Nog een lpzaak ingedoken maar ook niets voor Erwin kunnen vinden.
In mijn kamer ben ik in de nis gaan zitten om de dag van morgen voor te bereiden.
Tegen zes uur naar de supermarkt gelopen voor een bak nasi en ananassap.
Terug in het hostel weer met Jack gegeten en blij toe want hij wist hoe de inductie werkt. Maar weer een lang verhaal over COVID, zaag zaag zaag.
Bord leeg, afwassen en naar mijn eigen plekje.
Pakken voor morgen en dan is het alweer tegen negen uur. Oude drukke dag.

Woensdag 6 oktober
Vanmorgen weer ontbeten met Jack Wong. Hij blijkt een ingeënte Wappie te zijn. Na het ontbijt pakken en uitchecken. Mijn wandeling naar de tram neemt ongeveer 10 minuten in beslag. Ik probeer zo veel mogelijk over de stoep te gaan omdat de weg kinderkopjes zijn en daar kunnen de koffer wieltjes niet tegen. Om 4 minuten over negen komt tram 4 en ik stap in om een paar minuten later weer uit te stappen bij de Busijaam stop.
Het busstation.
Het valt me op dat veel mensen geen mondkapjes dragen terwijl het in het openbaar vervoer wel degelijk verplicht is. De boete hier is €40 voor het niet dragen van een mondmasker.
Op het busstation moet ik nog een half uur wachten voordat de Lux express bus komt voorrijden. Perron negen en stoel negen.
Het lijkt er een tijd lang op dat ik twee stoelen ter beschikking heb. Helaas komt twee minuten voor vertrek nog een forse man de bus inlopen zonder mondmasker en ploft naast me neer.
Er wordt in vier talen gevraagd of je het mondmasker op wil houden maar er zijn meer mensen zonder dan met in de bus.
Om 10:00 uur vertrekken we naar Tartu via het vliegveld.
Buiten de stad zijn we meteen tussen bossen. De bladeren beginnen al een mooie herfst kleur te krijgen. Het landschap is licht glooiend met her en der een houten huis of boerderij met landerijen.
Chique bus overigens. Ieder heeft een eigen scherm en gratis WiFi, koffie en thee. Voor in de bus de economy class wat ongeveer drie kwart van de bus inneemt. En achter in de bus de business class en een toilet. En dat voor €8,20. Kan NL nog wat van leren.
We rijden op een twee baans weg en naast ons wordt hard gewerkt om het vier baans te maken.
Na een uur rijden we dan op de vier baans snelweg. Nog anderhalf uur te gaan. Totaal 185 km.
Ach en daar is mijn vriend weer, de zon.
De bossen en weilanden glijden voorbij en na 2:20 uur rijden zijn we bij het station van Tartu. Met de stads bus rij ik naar de stop dicht bij het guesthouse. Ziet er goed uit en in een rustige buurt. Ik had van te voren gevraagd of ik de koffer eerder dan de incheck tijd kon brengen. En dat was geen probleem. Na een klein kwartiertje mocht ik zelfs al inchecken.
Kamer 2 voor mij alleen met twee bedden, kast, tv, bedkastje en tafel met stoel. Hij laat me de badkamer zien en die is enorm met wastafel, twee douches en een bubbelbad. Maar ja die moet ik wel met de andere gasten delen. Morgen ochtend kan ik aanschuiven voor het ontbijt.
Mooi in de benen en op naar de stad. Na een half uur wandelen kom ik in het Toomemagi (park) aan. Het is een park wat aan de universiteit ligt en er zijn veel beelden van bekende Estse mannen die er een studie gevolgd hebben. Maar er ligt ook een steen waar een vroeger volk offers brachten. Maar daarover meer in het museum morgen, hoop ik.
Ik loop over de duivels en engelbrug en verlaat het park. Bezoek de universiteit, waar ook een museum in gevestigd is. Maar je kunt er ook een kamer bezoeken waar stoute studenten in opgesloten werden. Hahaha.
Op naar de botanische tuin en de kassen. Daarin allemaal verschillende palmen en cactussen. Door naar een platenzaak maar helaas bestaat die niet meer.
Een bezoek aan het Raadhuisplein mag niet ontbreken. Hier staat een aantal prachtige panden. Maar het bekendst is het beeld van kussende studenten voor het raadhuis.
Even verderop vind ik het scheve huis. Terug naar het guesthouse loop ik nog bij een beeld dat vader en zoon heet maar de verhoudingen kloppen niet zo.
Vlak bij mijn huisje duik ik een coop in, ja ook hier. Pasta, salade, drinken en een broodje schaf ik aan. Het broodje eet ik meteen op omdat ik bijna van mijn graat val. Zo dat knapt op.
Ik logeer eigenlijk in een huis waar vier kamers verhuurd worden en ik van het hele huis gebruik mag maken. Dus kook ik mijn kostje vandaag. Helaas is de microwave stuk en moet ik de inductie gebruiken. Oh dat gaat me beter af dan gister. En oh wat fijn er is een afwasmachine.
Oude dag en erg moe.

• 07 Oktober 2021 - 19:25

Jeltje:

Hoi Annemarie.
    Wat heb je veel te vertellen. Een heel verhaal.
    Maar erg leuk te lezen wat je zoal ziet.
    Groetjes Jeltje