Hiroshima.
Door: Anne-Marie
Blijf op de hoogte en volg Anne-Marie
21 Juli 2025 | Japan, Hiroshima
Woensdag 16 juli
Gisteravond nog de zonsondergang in de haven bekeken. Heerlijke wandeling en ik ben mijn hoofdpijn zogoed als kwijt. Eerst zo ver mogelijk langs de Naka rivier gelopen om daarna na het puntje van de pier te gaan. Hier staat een oude verkeerstoren van de scheepvaart. Daar was ik al eens op geweest. Mooie foto gemaakt. Tegenover dit gebouw staat een winkelcentrum. Alle winkels waren al dicht maar de wc’s kon je wel bereiken. In de hal een mega water tank met vissen.
Aan de andere kant van de rivier weer terug gelopen naar het hotel.
Vandaag vertrekken we om 09:00 uur naar het Tenjin Station om de trein naar Dazaifu te nemen. Deze stad ligt ten zuiden van Fukuoka en staat bekent om het schrijnen complex waar de studenten naar toe gaan om voor een goede examen uitslag te bidden. Studenten zullen wij er nu niet tegen komen omdat het zomer vakantie is.
09:42 uur vertrek trein en aankomst 10:12 uur, de sneltrein.
Vrije zit. We lopen naar de entree van het schrijn maar dat duurt nog al omdat het een leuk winkelstraatje is. Ik zorg voor plattegronden en uitleg en iedereen gaat zelf het complex bekijken. Na het bezoek kopen we bij de 7 eleven lunch en zoeken een plekje in de schaduw. Maar een raar insect zorgt voor commotie. Chapchat vermeld dat het een roofvlieg is. Nou ik kom maar niet te dicht bij.
Na de lunch lopen we naar het Nationaal museum. Ook daar loopt de groep op eigen tempo doorheen. Als de laatste gast tegen drieën zich bij mij meld lopen we rustig aan naar het station terug. Daar staan nog twee gasten te wachten en gezamenlijk treinen we terug naar Fukuoka Tenjin Station. De rest was zelf al terug gegaan. Na een overstap Futsukaichi komen we rond vier uur aan. De groep valt nog verder uit elkaar.Ik breng een gast naar de juiste bushalte voor een bezoek aan Fukuoka Tower en de andere twee gasten nemen een Uber taxi naar Kushida schrijn. Toch nog een stempel boek gekocht en ze willen nog de stempels van de tempel en het schrijn halen die we bezocht hebben.
Ik loop naar Hakata Station om een lp voor mijn man op te halen.
Ik heb sushi gegeten en ben lopend terug gegaan naar het hotel.
Om 20:30 uur in de lobby afgesproken om kraanvogeltjes te vouwen.
Oude dag.
Donderdag 17 juli
Vanmorgen om 09:15 uur vertrokken met de metro naar het Hakata Station. Daar de shinkansen naar Hiroshima genomen.
Bij aankomst de bagage bij hotel gebracht en in het station geluncht.
Het is erg warm 32 graden en drukkend weer.
We nemen de tram naar het Peace Park. We lopen om de Dome heen naar het Hypocenter en het monument voor de schoolkinderen. Overal geef ik uitleg en daarna lopen we naar het monument voor Sadako. Ik loop naar het TO voor plattegronden en leg bij de groep uit wat er nog allemaal te zien is. Geef vrije tijd voor het museum en loop zelf naar de Okonomiyaki mura om voor vanavond te reserveren.
Verder scharrel ik wat door de stad en zit een enorme bui uit in de TO.
Om half zes loop ik naar de afgesproken plek en er lopen twee gasten mee naar het restaurant. De rest appt dat ze al onder weg zijn en of ik de locatie kan appen. Wat zouden we toch zijn zonder al deze hulpmiddelen tegenwoordig.
Voor het restaurant zijn we compleet en gaan we naar binnen.
Gezellig en lekker. Komt er een Sawadee groep voorbij met een concollega die ik ken. Knuffel en ik vraag of ze ergens gereserveerd hebben. Nee dus. Nou dan lukt het echt niet om in één van deze restaurantjes te eten.
Ik vraag of er na ons nog een reservering is en zij kunnen na ons aanschuiven, gelukkig. Wij betalen en terwijl ik al één been buiten heb staan krijg ik een cadeau van mijn grote vriend de kok.
Twee t-shirts van het Okonomiyaki 60 jaar jubileum. Deze wilde ik dit voorjaar kopen maar uitverkocht en zie hier….
Met de tram terug naar het hotel en inchecken. Bellen met mijn man en lekker luieren op bed.
Vrijdag 18 juli
Ik heb tot 11:30 uur in de lobby gezeten voor vragen. Daarna via allerlei schrijnen en tempels naar het Prefectural Art Museum gelopen. Prachtige schilderijen gezien van plaatselijke kunstenaars maar ook een Keith Haring.
Daarna terug gelopen naar hotel en een douche genomen. Om 19:00 uur had ik een afspraak met een mevrouw die al eens bij mij in een groep had gezeten 5 jaar geleden. Gezellig een bakkie bij de Starbucks en haar reisbegeleidster kwam er ook nog bij zitten.
24 Juli 2025 - 23:42
Ed Faeber:
Ik lees al uw verhalen ga in oktober voor 2e maal naar Japan en heb een vraag: datstempelboek, bij mijn eerdee reis nu ruim een jaar geleden hadden sommige delnemers inderdaad zo'n boek en gingend ud overa l, ook bij ingang of uitgang van trein, metro en de tempels zo, n stempel zetten. Moet ik dat in Japan kopen of wat voor boek kan ik hier in Nl kopen bij kantoorboekhandel
25 Juli 2025 - 06:02
Anne-Marie:
Er zijn twee wegen tot het verzamelen van stempels.
- je neemt een boekje met witte bladzijden mee van huis en stempelt de gratis stempels bij stations enz.
- je koopt bij een tempel of in een stationary winkel een Goshuin boek. Hier mag je alleen kaligrafie stempels in laten zetten die je koopt in een tempel of schrijn. Hier doe je geen gratis stempels in. Dat is niet gepast. Deze stempels koop je voor ¥300-1000 per stuk.
De mooiste herinnering aan een Japan reis. Succes.