Vuurwerk.
Door: Anne-Marie
Blijf op de hoogte en volg Anne-Marie
05 Augustus 2025 | Japan, Odawara
Donderdag 31 juli
Dit wordt een lange dag.
We beginnen met een uur durende treinreis naar Nara Station en lopen naar de Todaiji. Dit is het grootste houten gebouw van de wereld met een enorme metalen zittende Boeddha. Ooit opgericht om de pest tegen te gaan. Altijd weer fijn om hier te zijn omdat een collega hier een afscheid ceremonie heeft gehad na zijn overlijden.
We lopen door het oerbos al hertjes ontwijkend naar het Kasuga Taisha
schrijn. Dit is een prachtig pad waar aan de zijkanten heel veel stenen lantarens staan.sommigen nieuw maar het meerendeel oud en begroeid met mos.
Op de terug weg lopen we nog over het terrein van de Kofukuji en ik haal een tempel stempel.
Met de boemel terug naar Kyoto maar we stoppen onderweg nog bij de Fushimi Inari Taisha het schrijn met de honderden vermiljoen kleurige torri poorten. Ik loop naar een kennis terwijl de groep het schrijn bekijkt.
Tegen vijf uur neem ik met nog maar één gast de trein naar Gion. We hebben geluk en we zien een geisha en twee maiko voorbij lopen. We lopen nog wat door de straten voor ik haar alleen laat en ik terug ga naar het hotel. Het is half acht. Tegen tien uur bel ik nog met mijn man.
Vrijdag 1 augustus
Vanmorgen eerst naar het station gegaan om te kijken of de trein vandaag rijdt. Dit ivm de typhoon waarschuwing. Gelukkig rijdt hij.
Met de shinkansen rijden we in twee uur naar Odawara.
Door naar het hotel waar we de bagage neer zetten en gaan lunchen. Na de lunch gaan wandelen door de stad. Odawara heeft iets van 200000 inwoners, voor Japanse begrippen klein.
We lopen langs het openbaar badhuis, het kasteel, naar een winkel dir Bonita schilfers verkoopt. Dit is een tonijn soort die boven op de ramen beland.
Daarna naar het strand maar helaas het pad wat ik wilde nemen is afgesloten ivm de naderende typhoon. Een aardige dame verteld ons de weg. En zo belanden we op Miyuki Beach. Er zwemmen twee strandwachten en pootje baaien twee westerlingen. De golven zijn aardig hoog en naar mijn idee is er een sterke stroming.
Terug lopend naar de stad gaan we nog bij een 650 jaar oude apotheek langs. Prachtig gebouw. Intussen betrekt het helemaal en waait het steeds harder.
Ik loop terug naar het hotel en check in. Daarna naar de TI om informatie te verkrijgen over de dag van morgen. Kunnen we naar Hakone en is er morgen een vuurwerk festival?
Het blijft spannend. In de tussentijd komt er een plensbui voorbij.
Zaterdag 2 augustus.
We kopen een Hakone dagpas en stappen in de trein naar Hakone Yumoto. We stappen over op de bus naar het meer. Daar treffen we het en zien een kleine processie langs lopen. In een piraten schip gaan we het meer over. Fuji laat zich een heel klein beetje zien. Op de oever aangekomen stappen we over op de kabelbaan. Iets beter zien we de contouren en de piek van de 3779 meter hoge vulkaan. Iedere keer als ik deze berg zie begrijp ik maar niet dat ik er tijdens mijn eerste reis naar Japan op geklommen ben.
Bij de kabelbaan stop Owakudani stappen we uit. Lunch tijd, vulkaan bewonderen en vulkaanmuseum.
Verdr met de kabelbaan naar Sounzan waar we overstappen op de funicular naar Gora. Hier nemen we een boemel treintje naar Hakone Yumoto en weer met een ander treintje terug naar het hotel.
Ondanks dat er gister een erg hard wind stond, staartje typhoon, is het nu goed weer voor het vuurwerk festival.
Om 17:30 uur stappen we in de trein naar Kamonomiya. Waar we te voet naar de rivier Sakawa, lopen over de brug en zoeken een plekje. Het is erg druk, de mensen blijven maar toestromen. We besluiten nu al om terug te lopen. Er halen wat gasten eten en drinken en om 19:10 uur barst het vuurwerk los. En dat gaat zo door tot na 20:00 uur wanneer het grootste afsluitende vuurwerk is. Maar dan lopen wij al terug naar het hotel om de
Vele mensen voor te zijn.
Mooie lange dag.