Voetbal.
Door: Anne-Marie
Blijf op de hoogte en volg Anne-Marie
28 Juli 2025 | Japan, Kobe
Vrijdag 25 juli
Vandaag de ferry van 08:12 uur genomen naar Naoshima.
Twee gasten hebben een scoter gehuurd en de rest stapt de bus in. Nou ja de tweede bus daar bus 1 vol zat. We stappen allemaal bij het strand uit zodat we de gratis museum bus kunnen nemen. Bij het Chichu museum stappen we uit en moeten wachten voor het tijdslot. Als iedereen binnen is ga ik met de bus terug naar Bennesse hotel waarvandaan ik ga lopen langs de kust naar het nieuwste museum. Ook weer ontworpen door Tadao Ando.
Het heet The New Museum en natuurlijk ga ik er een kijkje nemen.
Het zijn enorme grote zalen waar de kunstwerken in hangen, staan en liggen. Ook hele bijzondere werken.
In de eerste zaal hangen de Angels Fallen from the Sky van Heri Dono, grappig. Een enorm wand kunstwerk van Pannaphan Yodmanee: Aftermath. Heri Dono heeft ook nog The Odyssey of Heridonology er staan. Het werk waar ik voor kom is van Cai Guo-Qiang en heet Head On.
99 wolven die tegen een doorzichtige plaat op knallen. Prachtig!
Dan nog werk van Takashi Murakami: Rakuchu-Rakugai-zu Byobu:Iwasa Matabei RIP.
Van Do Ho Suh staat de installatie Hub’s.
Na dit bezoek loop ik verder naar het vissersdorpje Honmura. Hier kom ik veel gasten tegen die het Art House Project gaan bekijken. Dit zijn zeven huisjes welke door verschillende kunstenaars onderhanden zijn genomen.
Ik loop weer verder en schiet de 7eleven in voor een ijsje. Het is inmiddels 35 graden.
Bij de terminal van de ferry ontmoeten we elkaar weer en nemen de 17:00 uur ferry weer terug.
Zaterdag 26 juli
Vandaag een rare dag. De ochtend vrij te besteden in Takamatsu maar we hebben alles al gezien. Dan maar uitslapen en pakken. Tegen 12 uur is dan ook iedereen al in de lobby.We lopen naar de bushalte en bus 12:24 uur komt niet opdagen. Gelukkig is daar bus 12:33 uur maar te laat. We stappen in en rijden naar Takamatsu Busstation. Daar stappen we over op de 13:00 uur Jumbo Ferry bus. Deze rijdt in een kwartier naar de Jumbo Ferry. De groep gaat in de wachtruimte zitten en ik sluit aan in de rij voor de ferry tickets. Tegen kwart voor twee mogen we de ferry op en plaats nemen in 2D zone.
Twee uur de ferry vertrekt. Het is niet erg druk maar bij Shodoshima, de tussenstop, stappen veel reizigers aan boord. Ik geef mijn plaats voor 4 personen af aan een Japans gezin en ga bij mijn gasten aanschuiven.
Na 4 uur en 40 minuten komen we aan in Kobe.
We slepen de bagage naar de stadsbus waardoor niemand meer kan lopen in het gangpad.
Een 10 minuten later kunnen we uitstappen en lopen we het laatste stukje naar het hotel. Inmiddels is het ver na zeven uur en ik heb zin in eten. Na het inchecken ga ik naar de buren een sushi restaurant. Samen met twee gasten trekken we een nummer en moeten nog een klein half uur wachten voor we aan de beurt zijn. En zo zit de dag erop met te veel sushi in de buik.
Zondag 27 juli
We nemen de metro naar Shin-Kobe en lopen vanaf het shinkansen station naar het kabelbaan station van Nunobiki Herb Garden Park.
Leuke rit berg opwaarts en onderons de Gohonmatsu waterval.
Het park is op de bergflank gebouwd en we nemen het gondeltje tot het hoogste station. Nog even 10 minuten wachten tot het park open gaat en we beginnen berg afwaarts te lopen langs alle bloemperken. Er staat veel in bloei wat ook veel vlinders, insecten en vogels oplevert.
Tegen half 12 zijn we op de afgesproken plek, het middelste kabelstation, en lopen we langs een pad naar de stad. Onderweg stoppen we om de Gohonmatsu en Nunobiki watervallen te bekijken.
In de stad snel even bij de Lawson langs om wat te eten en de groep split zich op. Een bezoek aan Kitano staat voor de deur. Dit is een wijkje met buitenlandse huisjes uit de 30er jaren van de vorige eeuw.
Opeens sta ik alleen en besluit om naar Nofukuji, een Boeddhistische tempel, te lopen. Het is bloed heet, zo’n 36 graden maar ik loop door.
En dan staat er een 11 meter hoge Boeddha beeld voor mijn neus. Ik loop een kwartier rond en zit nog een kwartier en in dat half uur heb ik de tempel voor me alleen. Genieten in de schaduw.
Al wandelend naar de metro nog een paar tempels bezocht. Terug met de metro naar Sannomiya Station en naar het hotel gewandeld. Ik kwam heel veel mensen in Barcelona voetbal shirts tegen. Blijkt Barça tegen Kobe te spelen. Uitslag 1-3 voor Barça.