Sneeuw.
Door: Anne-Marie
Blijf op de hoogte en volg Anne-Marie
08 Mei 2023 | Japan, Tōyako-onsemmachi
Vrijdag 5 mei
Het is een vrije dag inJapan omdat het kind festival is. Men gaat met de kinderen naar een schrijn voor een soort commune. De meisjes in mooie kimono’s en de jongens in prins outfit. Zo schattig.
Er is iemand jarig dus heb ik in aller vroegte de deur versierd.
Maar wij kunnen daar niet van genieten omdat we een verplaatsdag hebben en wat voor één.
We lopen tegen 08:00 uur naar het metro station en nemen de metro naar Shin Osaka het Shinkansen station. Daar stappen we over op de Hikari Superexpress 500 naar Tokyo.
Tegen elf uur zien we heel even Fujisan. Ben weer gelukkig!
Op naar Tokyo waar we overstappen op de Hayabusa 23 en we tegen half vijf in Shin Hakodate aankomen. Nog even met een boemel en ja hoor we zijn in Hakodate. We zijn door één van de langste tunnels in de wereld gegaan de Seikan onder de Tsugaru straat door.
In het station neem ik plattegronden mee en we lopen naar het hotel. Inchecken en tot mijn grote verrassing krijgen we ontbijt bonnen mee. Ook een pas voor het vrouwen bad op de 13e verdieping ontbreekt niet.
Iedereen is wat moe en gaat niet te ver meer voor het dinner. Ik haal wat af en buiten de winkel wankel ik wat……en ga nog werken.
Zaterdag 6 mei
02:47 uur ik wordt wakker omdat mijn bed schut, shit een aardbeving. Het enige wat ik nu denk is dat ik de groep vergeten ben uit te leggen wat te doen bij een aardbeving.
Het schudden houdt wat aan en ik hoor buiten vreemde geluiden. Opeens houdt het ook weer op en val ik weer in slaap.
Later op de app blijkt dat er toch veel gasten door geslapen hebben maar ook veel wakker zijn geworden. Het was een beving van 5.5 op de schaal van Richter maar omdat het diep in de grond was voelde het als 3.0
Een stuk noordelijker waren ze minder fortuinlijk daar was de schok 6.5 en minder diep. Er is in ieder geval 1 persoon overleden. Hoop dat er niet te veel naschokken zijn. Heb ik dus gister wel een lichte trilling gevoeld bij de winkel.
Was grappig bij het ontbijt. Er had een gast gevraagd of er in de avond niet iets te doen was op cultureel vlak. Kon niets vinden dus vertelde ham vanmorgen dat ik maar een beving geregeld had om het Japan gevoel helemaal te beleven.
Om half 10 afgesproken voor een bezoek aan de ochtend markt. In een gebouw alle maal visrestaurants en in de buitenring vis winkels. We zagen snowcrab, hairycrab, kingcrabs, zeeegels, allerlei schelpdieren en allerlei vis.
Met de tram naar de wijk Motomachi waar een aantal koloniale huizen staan. Het voormalig Brits Consulaat, een Orthodoxe Kerk, een Katholieke Kerk en we bezoeken het Museum of Northeren People. Heerlijk alles in Engels en prachtige kleding van de ainu. Ik was er eerder geweest maar genoot nog.
Daarna op zoek naar een eetgelegenheid voor de lunch en we gaan een ramen shop in. Dit restaurant bestaat nog niet zo lang en had een vegetarische versie op het menu staan. Maar de soep is nog steeds van varkens botten gemaakt. Het was heerlijk met al de verse groente erin.
Nog wat gewinkeld in Red Brick Warehouses. Daarna naar het hotel gelopen waarmee om 15:30 uur aankwamen. Nog een bakkie koffie in de lobby en naar boven. Relaxen. Het was heel koud buiten en ik warm me op in het gezamenlijke bad. Ik ben er alleen.
Niet meer erge honger en ik koop een bakje sushi met drinken en eet het op de kamer op. Ik hoop toch dat er geen naschokken komen vannacht.
Zondag 7 mei
Er ligt sneeuw op de bergen. We zijn onderweg van Hakodate naar Toya met de trein. Prachtig uitzicht op de baai. Als we na twee uur in Toya aankomen duurt het even voor onze bagage opgehaald wordt door het personeel van de ryokan. Hij moet zelfs twee keer rijden. Wij nemen de bus naar Toyako. Na een 20 minuten stappen we uit op het busstation. Ik loop met iedereen naar de ryokan, prachtig uitzicht op de vulkaan Yotai,en geef hen de kamer nummers. We kunnen nog niet inchecken. Ik ga naar het vvv terwijl iedereen gaat lunchen. Een uur later spreek ik af. Dan kan ik checken of de wandelpaden open zijn en plattegronden halen. Zelf haal ik snel twee onigiri’s. En dan wachten op de gasten. Vier had ik al gezien, vier mannen komen langs en trekken hun eigen plan en drie anderen blijven in het hotel. De andere zeven heb ik niet gezien.
Ik loop om drie uur de ryokan(Japanse herberg gerust door een familie)in en check in en zie dat er het één en ander niet klopt met de kamernummers. Nou ja dat zie ik straks wel als de gasten terug zijn.
Even rommelen en hup weer naar de 7 eleven voor ontbijt morgen.
We hebben een koelkast op de kamer dus daar stal ik het in.
Mijn kamer kom ik binnen in een klein halletje waar een wasbak in staat en achtereen schuifwand de wc. Schoenen uit en met een tree loop ik de tatami matten op. Er liggen opeen verhoging twee futon bedden opgemaakt. Daarachter een tafeltje met twee stoelen en een koelkasten. Buiten een mini balkon waar de airco op staat.
Ik maakt het me gemakkelijk in een yukata. Bekijk het gezamenlijk baden loop tig kerven de vierde naar begane grond ivm het gedoe meted kamers.
Tegen half negen doen we de lichten uit en begeven ons naar het balkon voor een 20 minuten durend vuurwerk op het meer. Oh en ah klinkt het van de balkons. Daarna zeggen we goedenacht en gaan de kamers in.
Ik vraag of iemand me morgen nodig heeft en blijkbaar heb ik een vrije dag. Veel gaan naar het vulkaan eiland in het meer.