1 april.
Door: Anne-Marie
Blijf op de hoogte en volg Anne-Marie
10 April 2024 | Japan, Osaka
Maandag 1 april
Ik krijg in aller vroegte een appje dat er een heleboel samoerai voor het hotel staan. Klaar om naar een festival te gaan. Ik geloof er niets van maar besluit na een half uur toch naar de lobby te gaan. 1 april. We hebben dikke lol en gaan de rest van de groep ook voor het lapje houden als ze beneden komen. Als we een foto willen laten zien krijgen ze een scherm met 1 april.
Het is een prachtige dag. We gaan met een boemeltje naar Yashima.
Daar stappen we op de bus de berg op.Genieten van de tempel 84, Yashima-ji. Er zijn een aantal pelgrims en we kunnen mee kijken met de rituelen.
Er is een gast die een tempelboek heeft gekocht en die laat natuurlijk een mooie kalligrafie zijn boek zetten. In de tussentijd heeft hij bedacht om de tocht over een paar jaar te lopen.
Twee gasten besluiten ook naar tempel 85 te gaan. Ik loop met de meeste gasten het pelgrim pad naar beneden nadat we van het prachtige uitzicht over de baai met eilanden hebben genoten.
Onderweg zien we een vijver met schildpadden. En we lopen tegen een Nederlandse Pelgrim op. Klets klets gezellig. Had ooit met collega Marcel de Japan Hoogtepunten gedaan.
Bij het treinstation nemen we de boemel naar Ritsurin. Eerst even lunch kopen en die in de de mooie tuin opeten. Genieten. De sakura staat in bloei en er wordt volop gepicknickt.
Met een aantal gasten loop ik terug naar het hotel.
We besluiten de dag in een overheerlijk Indiaas restaurant.
In de avond loop ik nog naar het kasteelpark waar de sakura verlicht wordt.
Dinsdag 2 april
Verplaats dag naar Osaka.
Eerste stop is tempel 1 Ryozen-ji. Heel druk met pelgrims en er wordt weer een tempelstempel gekocht. Ook voor twee personen een pelgrim jas, tas en nog een stempelboek. Kortom het gaat echt gebeuren.
Verder naar Naruto voor een stop om de natuurlijke draaikolken in zee te zien, maar helaas ondanks het hoge water geen draaikolken.
Dan rijden we Awaji op. Een eiland tussen Shikoku en Honshu.
Eerst maar lunch halen daar het restaurant gesloten is waar we altijd lunchen. We nemen de gekochte lunch mee naar een museum over de aardbreuk in deze regio. Daar gaan we buiten in de zon de lunch opeten.
Na de lunch het museum in en dat is best heftig om te zien. In 1995 is er een grote aardbeving geweest en er zijn tien in Kobe heel veel mensen omgekomen.
Dan stappen we de bus in voor de mooiste stop deze dag en dat is de Watertempel van Tasao Ando. De Honpokuji. We lopen achter een tempel de trappen op en stuiten op een betonnen muur. Het o zo herkenbare beton van Ando.
In het midden van een vijver is een trap naar beneden. Benden aangekomen schoenen uit betalen en genieten. De inrichting is van hout, beton en alles vermiljoen rood. Het natuurlijke licht schijn achter de Boeddha de tempel in terwijl we onder de grond zitten. Zo kunstig gemaakt. Ik geniet met volle teugen.
Verder na nog een knap staaltje werk van Ando de Yumebutai. Een enorm coherentie complex gebouw op een stuk grond wat afgegraven is voor de bouw van Kansai Airport. Een eilandje in zee waar het vliegveld van Osaka huist.
We rijden Honshu op en met nog een plasstop gaan we naar ons hotel in Osaka.
Ik ben erg moe en ga even een uurtje liggen nadat we een klein rondje door de buurt hebben gelopen.
Woensdag 3 april
Voor de liefhebbers vandaag een bezoek aan het aquarium. 3 gasten gaan naar Kyoto.
Het regent maar we hebben nog redelijk geluk. De tijd die de gasten in het aquarium zitten en ik buiten rondloop is het aardig droog.
Na 2,5 uur is iedereen er weer uit en gaan we door naar de yasaka schrijn en de markt. En toen was ik nog maar met één gast. We lunchen op de markt, ik eet Takoyaki. Een bakje vol met gevulde poffertjes met inktvis. Super lekker. Daarna lopen we naar de metro en keren terug naar het hotel. Ik zit nog tot 21:30 uur in de lobby om gasten uit te leggen hoe ze naar Kyoto komen en ga uitgeput op bed liggen. Ik slaap slecht en dat breekt me op.