Koud, kouder het koudst.
Door: Anne-Marie
Blijf op de hoogte en volg Anne-Marie
10 April 2024 | Japan, Hakodate
Zondag 7 april
Vandaag verplaatsen we ons van Utsonomiya naar Hakodate.
Het eerste stuk rijden we naar Sendai waar we uitstappen om te lunchen. Ik blijf bij de bagage die nu mee is met ons en de rest eet ergens wat of koop iets voor in de trein. Een uur later zitten we weer in de groene shinkansen die ons verder naar het noorden brengt. Nu veel tunnels en halverwege de treinreis hebben we zelfs één van de langste treintunnels ter wereld.
Aangekomen in Hakodate kunnen we nog niet in de kamers. Onderweg heb ik plattegronden bij de TI gepakt en aan de hand van die folders geef ik uitleg wat er valt te zien in de stad. Tegen 2 uur mogen we in de kamers.
Ik heb tegen 4 uur honger klop en ga naar een sushi restaurant. Als ik terug loop krijg ik van een gast een app of ik mee ga naar de sushi. Sorry te laat morgen weer een dag. Op de 13e verdieping hebben we een onsen waar ik heerlijk een half uurtje alleen in lig. Er zijn vanmiddag al gasten naar Hakodateyama geweest om het mooiste uitzicht van een stad in Japan te bewonderen.
Maandag 8 april
Ik kijk uit mijn hotel raam en zie sneeuw op de bergen.
Daar wordt je toch vrolijk van op de vroege morgen. Maar dat betekent ook koude lucht als ik het raam open zet. Op dit moment(08:00 uur) schijnt de zon maar vanmiddag krijgen we bewolking.
Terwijl ik aan mijn ontbijt zit op mijn kamer krijg ik van een gast een app dat ze op de ochtend markt aan de vers gegrilde krab zitten. Dit is een mooie vismarkt en daar ga ik straks met de groep naar toe.
We spreken af om 09:30 uur en gaan via de vismarkt naar Motomachi. De wijk waar de Engelsen en Russen hun basis hadden toen na jaren de Japanners de havens weer openden voor vreemdelingen.
Ik ga met een aantal gasten naar de katholieke kerk, Russisch Orthodoxe kerk en Brits Consulaat. Daarna loop ik met hen naar het Museum for Northern People en neem afscheid. Ik ga wassen. Op bed lig ik wat te mailen en val in slaap om 3 uur later weer wakker te worden. Geen was vandaag maar wel een sushi afspraak. Met zes man sterk gaan we in de rij staan en belanden in twee groepjes van twee aan de kaiten(trein) sushi. Genieten met een grote hoofdletter. Daarna nog de onsen in en de Japan ervaring is weer klaar voor vandaag.
Dinsdag 9 april
Verplaats dag van Hakodate naar Toyako.
Iedereen is op tijd beneden in de lobby en na het uitchecken lopen we naar het station. Het is erg koud en ik heb er nu al spijt van dat ik mijn winterjas niet heb aangedaan. Vooral de wind snijdt langs je huid. We moeten even wachten tot de schoonmakers klaar zijn.
In de trein is het heerlijk warm. De jas kan uit. Na een kleine twee uur komen we aan op station Toya. Daar loop ik iemand van de ryokan tegen het lijf die een gedeelte va; onze bagage mee neemt in de auto. De rest gaat mee de bus in waar ik van hem kaartjes voor krijg.
Een paar minuten later zitten we met nog een vijf tal toeristen in de bus. De chauffeur neemt een hele andere route dan ik gewent ben maar uiteindelijk belanden we in Toyako. En oh wat prachtig de bijna 2000 hoge Yotai san laat zich prachtig zien. We brengen de bagage naar de ryokan en kunnen nog niet inchecken. Met de plattegrond in de hand geef ik uitleg. Van de TI heb ik al meegekregen dat veel wandelpaden gesloten zijn. Het is ijskoud en ik trek eerst mijn winterjas uit de koffer. We gaan lunchen. Na de lunch wil ik met de groep een wandeling maken maar als we bij het hel aankomen is deze gesloten. Jammer.
Op de terug weg naar de ryokan loop ik het TI in en vraag wat wel open is. Nou dat is niet veel.
Vandaag vaart de boot niet, de kabelbaan naar Uzu is dicht, heel veel restaurants zijn gesloten. Het is echt nog winter. Maar morgen beloofd het beter te worden.
We duiken het Visitor Center in waar het lekker warm is en we het gratis museum in kunnen. Tegen twee uur lopen we terug naar de ryokan en kunnen we inchecken. Maar het aantal kamers klopt niet. Bellen naar de agent en ik krijg een Japanse kamer zodat een gast op een bed kan. Geen probleem mee maar de volgende ochtend wel.
Iedereen vermaakt zich buiten, op de mooie kamer of in de onsen.
Om 19:30 uur verzamelen in de lobby om het spel Wie ben ik. We zijn met 9 mensen en hebben dikke lol.
Daarna nog de onsen in met 5 mensen en toch nog een top dag.