Pelgrim.
Door: Anne-Marie
Blijf op de hoogte en volg Anne-Marie
20 Mei 2024 | Japan, Matsuyama-shi
Woensdag 8 mei
Vanmorgen ben ik met 16 gasten naar de Usuki Boeddha’s geweest. Altijd een leuk uitje en dat was het ook deze keer. Terug in het dorp snel lunch gekocht in de plaatselijke supermarkt. Tegen 12 uur worden we opgehaald met een taxibusje. Hij brengt ons in twee keer rijden naar de ferry terminal.
Daar treffen we de gasten ook die de homestay hebben gedaan.
We zijn compleet als we de ferry op lopen. Twee verdiepingen hoger zetten we de bagage neer waar ik bij blijf zitten. De gasten zwerven over de ferry uit en zoeken een mooi plekje om de 2 uur en 15 minuten door te brengen.
We varen over de Japanse Binnen Zee naar Yawatahama. Daar rollen we de koffers van de ferry en lopen naar de bus van Morisan.
Voor we in Matsuyama aankomen maken we nog een bijzondere wc stop in Uchiko. Helaas is het unieke oude straatje helemaal dicht maar een bezoek aan de plaatselijke tempel is een must.
Hier ligt namelijk een Boeddha voor. En natuurlijk brengen we die een bezoek. Vorige reis mocht ik met de groep de tempel in dus zonder dit met de abt te overleggen geef ik opdracht de schoenen uit te doen en mij te volgen. We bekijken de tempel en dan willen een paar gasten armbandjes kopen. Maar aan wie betalen we. Ik loop naar buiten om de tempel en druk op de bel. En weldra komt de jonge abt aansnellen.
Hij schrikt in eerste instantie van de buitenlanders maar dan herkent hij mij. Er worden wat armbandjes en amuletten gekocht.
Een Duitse dame wil echter een tempel stempel en ik volg haar met twee gasten. Even kijken of we daar foto’s van kunnen en mogen maken. In de tussentijd heb ik een gesprek met de Duitser.
Nadat de abt een stempel in haar boek heeft gezet kletsen we nog wat met hem. Ik vertel mijn gasten dat ik wel eens cadeautjes van de oudere abt heb gekregen, die man spreekt beter Engels dan deze jonge abt.
Opeens vraagt hij met hoeveel mensen we zijn. Rommelt wat in een plastic zak en geeft mij 19 geluk amuletten voor aan de mobiel. Ook de Duitser krijgt één.
Het blijkt een plastic buideltje te zijn met allemaal Boeddhistische mini voorwerpen in goud kleur te zijn. Wat aardig. Ik bedank hem en we lopen nog even door het dorpje.
Bij de bus deel ik de amuletten uit. Wat een bijzondere ontmoeting weer.
We rijden verder naar Matsuyama en nadat ik iedereen heb ingecheckt lopen we nog een rondje.
Met een groot deel van de groep neem ik de tram naar de binnen stad waar we in een foodcourt gaan eten.
Ik heb overheerlijke noodles met octopus.
Donderdag 9 mei
Vertrek 09:30 uur.
We starten met een bezoek aan Matsuyama Kasteel. Met een groepje loop ik de berg op de rest komt met de stoeltjes lift. Na een dik uur is iedereen weer uit het kasteel en lopen we met bijna de hele groep naar beneden.
Terug naar de tramhalte nemen we de tram naar de Dogo onsen. Waar we niet alleen het oudste badhuis van Japan bekijken maar ook lunchen. Daarna lopen we naar tempel 51. We zijn twee km ohenro, pelgrim. Ik neem de gasten mee voor een rondleiding over de tempel gronden. Leuke wandeling! Ook zien we een paar pelgrims die de hartsutra op lezen en hun tempel stempel boek laten aftekenen.
We lopende twee terug naar de Dogo Onsen en iedereen neemt de tram terug naar Okaido. Winkelen is het credo.
Ik loop helemaal van tempel 51 terug naar het hotel waar ik ander half uur later aankom. In de tussentijd zijn er twee reisleiders aangekomen in Japan en ik praat ze in de avond bij.
Vrijdag 10 mei
De bus worst weer ingepakt met de koffer en we rijden naar een uitzichtpunt waar je de bruggen kunt zien die we over gaan van Shikoku naar Honshu.
Prachtige rit over de bruggen en de eilanden die ermee zijn verbonden.
We stoppen in Onomichi waar we gaan lunchen in een pasta restaurant en de Senkoji tempel gaan bekijken. Vele trappen tot halverwege de berg.
En eindelijk schaf ik een beeldje aan die ik al jaren wil hebben. Geen plek in de koffer maar ik hoop wel in de handbagage.
Dan maken we nog een stop in Tomo No Ura een vissers dorpje.
De VOC bemanning die op Deshima zaten in de 17e eeuw moesten één keer in de twee jaar zich bij de Shogun melden. Dit werd gedaan met de schepen maar het laatste stuk over land. Men kwam hier aan land. Ook is er een lekker alcoholisch drankje te proeven met 16 kruiden. Hmmmm.
Via een wc stop langs de snelweg, mooiste van alle reizen, komen we aan in Kurashiki. Rondje door de stad en oude dag